Az autómosó összeszerelése lépésről lépésre

A hely megtalálása

Az önkiszolgáló autómosó felépítésére szolgáló teleknek két alapfeltételnek kell megfelelnie: attraktív hely és elégséges tér a telepítéshez.

Attraktív elhelyezés

Ahhoz, hogy az adott telek az érintésmentes autómosó építése szempontjából attraktívnak számítson, a lehető legtöbb kritériumnak kell megfelelnie az alábbiak közül:

  • legyen a hely frekventált környéken, pl. városközpont, lakóházak, blokkok, 5 000-nél több lakossal rendelkező városok,
  • legyen hosszabb utcák és autópályák, kereszteződések, körforgalmak mentén, az objektumok attraktivitásának javítását szolgáló helyeken, pl. benzinkutak, gáztöltő állomások, bevásárlóközpontok, szupermarketek, üzletek, diagnosztizáló állomások stb.
  • az objektumok jó láthatósága,
  • egyszerű megközelítés, lehetőség jobbra és balra kanyarodáshoz,
  • a telek megfelelő területe annak érdekében, hogy az autómosó legyen áthaladással telepíthető, ami növeli a komfortot

Elégséges tér

A következő táblázatban az önkiszolgáló autómosó felépítéséhez szükséges, a munkaállomások és a porszívók számától függő minimális terület áttekintése található.

Az autómosó típusaAz objektum területeA telek mérete megközelítéssel együtt
Két munkaállomás 60 m2 270 m2
Három munkaállomás 90 m2 360 m2
Négy munkaállomás 120 m2 450 m2
Konténer négy munkaállomás számára
150 m2 540 m2
Öt munkaállomás 150 m2 540 m2
Konténer öt munkaállomás számára
180 m2 630 m2
Hat munkaállomás 180 m2 630 m2
Konténer hat munkaállomás számára
210 m2 720 m2
Nyolc munkaállomás 240 m2 810 m2

Kiegészítésként porszívó elhelyezése is lehetséges. A gépjármű belső terének kitisztításához 20 m2-es területre van szükség. Minden egyes ilyen munkaállomáshoz 20 m2-re van szükség, plusz a megközelítés.

Adásvételi vagy bérleti szerződés

Az önkiszolgáló autómosó formájában megvalósított befektetés megvásárolt vagy bérbevett telken valósítható meg. A szerződés aláírásakor feltétlenül meg kell említeni, hogy az autómosó összeszerelése előtt okvetlenül meg kell szerezni az adott város illetékes építésügyi szervének jóváhagyását. A telek tulajdonosával adásvételi vagy bérleti szerződés megkötésére kerül sor, amely csak a területet illető határozat beszerzését követően lép érvénybe, vagy annak ellenőrzését követően, hogy a területrendezési terv lehetővé teszi-e az ilyen jellegű invesztíciót.

A bérlet időtartama

A bérleti szerződést a lehető leghosszabb időszakra érdemes megkötni, hogy biztosítható legyen a biztonságos üzemeltetés, kihasználva az objektum növekvő népszerűségét. Az ilyen típusú szerződéseket általában 5-től 20 évig terjedő időszakra szokták megkötni.

Ki intézi a formaságokat?

A jövőbeni formaságok elintézését kétféle módon lehet biztosítani. Tervezőmérnök által, aki mindent elintéz, vagy a formaságokat személyesen intézzük, a tervezőmérnök pedig elvégzi a módosításokat. Ezen kézikönyvben tájékoztatjuk arról, mit lehetséges egyedül megvalósítani, és mit a tervezőmérnök segítségével. Amint döntés születik a tervezőmérnökkel kötendő szerződés aláírásáról, ütemterv készül, hogy ellenőrizhető legyen a befektetés esetleges túlzott elhúzódásának ideje.

Lehetséges autómosó felállítása a telken?

Bármilyen munka vagy befektetés megkezdése előtt fontos a kötelező érvényű állásfoglalás megszerzése az autómosó elhelyezésével kapcsolatban. Ezt az állásfoglalást a község polgármestere vagy a város főépítészének irodája adhatja ki. Egyúttal fontos tudni, hogy az adott térség vagy terület összhangban van-e a város vagy község területrendezési tervével. Ezt követően minden hálózat gondnoka (vízművek, elektromos művek, gázművek illetve a távközlési hivatal) írásban nyilatkozik a telek alatt esetlegesen meglévő hálózatával kapcsolatosan.

Építési engedély

Az építési engedély kiadását megelőzi a projektdokumentáció kidolgozása. A dokumentációnak tartalmaznia kell az építmény tervét, statikai tervezetét, a gáz- és vízvezeték csatlakozását, a csatornázást, az elektromos csatlakozót és a tűzvédelmi tervet. A tervezési munkálatok megkezdése előtt ajánljuk az autómosó bemeneti és kimeneti részével kapcsolatos technológia elhelyezését. Ezt követi az építési engedély megszerzésének folyamata, mely a kérelmeknek az érintett szervekhez történő benyújtásával kezdődik, ezek pl. a közegészségügyi hivatal, környezetvédelmi hivatal, tűzoltóság, közlekedésrendészet és egyéb hivatalok. Az építésügyi hivatal ezt követően kiadja az építési engedélyt, majd ezután az autómosó építése azonnal elkezdhető. Az engedély megszerzésének időtartama több tényezőtől függ, és különböző hosszúságú időt vehet igénybe (3-tól 12 hónapig).

Az autómosó felépítése

Az érintésmentes autómosó telepítéséhez szükséges építési munkálatok időtartama megközelítőleg 1-2 hónap. Ezek magukban foglalják az előkészítő betonozó munkálatokat, az elektromos, gáz-, vízvezeték és csatornahálózat csatlakozásának biztosítását. Amint minden előkészítő munkálat befejeződött, elkezdődik a padló (előregyártott elemek rendszere esetén), a konstrukció és a technológia összeszerelése. A mosó munkaállomások terjedelmétől és számától függően az összeszerelés 2 naptól három hétig tarthat.

Az autómosó használatba vételi eljárása

Az építkezés záró folyamata a használatbavételi eljárás. A kiadott építési engedély meghatározza, hogy használatbavételi eljárásban mely szervek érintettek. A pozitív használatbavételi engedély kiadását követően azonnal megkezdhető a járművek mosása.

newsletter BKF nasz kanał YouTube nasz profil na Google+